2023-Olympic-Hopes (10)

Olimpiai Reménységek Versenye 2023 – egyéni csúcsokkal, érmekkel

Az idei évben nem a megszokott szeptember elejei időpontban rendezték az Olimpiai Reménységek (Olympic Hopes) versenyét, hanem az edzők kérését meghallgatva szeptember utolsó hétvégéjén, azaz 2023.09.29. és 10.01. között.

Szegeden szeptember 4-től nyitott a jégpálya, így 4 hét állt rendelkezésünkre a versenyre való felkészülésben, ezért csapatunkból csak néhányan vállalták a korai megmérettetést.

Számunkra a verseny a Junior C-D Lányok váltójával kezdődött, ahol Tóth Tímea és Vető Rozina indultak, a Fradis Jóna Szováti Thorsteinsdótir-ral kiegészülve. Edzőnk utasítására lányainknak egy jó bemelegítési lehetőségként kellett tekinteniük a váltóra, mert még nagyon embert próbáló futamok vártak rájuk a nap hátralévő részében az 1000 méteres távon.

Timi és Rozina tökéletesen végrehajtották Tamás kérését és jó iramot korcsolyázva, szép váltásokat bemutatva teljesítették a váltó távot, amelyben végül a 11 váltót felvonultató mezőnyben a 7. helyen végeztek.

A Junior D Lányok 24 fős mezőnyében az 1000 méteres versenyszámban az első 3 számított biztos továbbjutónak és a négy futamból a 2 legjobb 4. helyezett. Timi a 2. előfutamban indult és a rajt után élre állva 6 körön át vezette a mezőnyt, majd ekkor jászberényi és cseh ellenfele ritmust váltott és megrázta a mezőnyt. Timi végül 4. helyen végzett futamában, ahol a futott ideje, mint utólag kiderült, a legjobb kieső idő lett, azaz nem sikerült a 14 fős elődöntőbe jutnia.

Rozina a 3. előfutamban eleinte a mezőny végén utazott, majd 3 körrel a vége előtt szépen előrejött és elegáns előzéssel megszerezte a biztos továbbjutó 3. helyet. Az elődöntőből a 7 fős futamból az első 3 és a 2 elődöntő jobbik 4. helyezettje jutott az A-döntőbe. Rozina Gazsi Noémi és Pásztor Orsi futamába került, ahol a két favorit nagyon erős iramot diktált, leszakítottak mindenkit és teljesen szét is szakadt a mezőny. Rozina a 6. helyen végzett, ami B-Döntőt jelentett és egy nagyon szép, új egyéni csúccsal vigasztalódhatott.

A döntők sorában először a C-Döntő jött, amelyben Timi a 2. helyen végzett, ez a 16. helyet jelentette neki 1000 méteren. Rozina a B-Döntőben az 5. helyet szerezte meg, amellyel 11. lett az 1000 méteres távon.

A Junior F-Fiúk kategóriájában a 7 fős mezőnyben ott volt Tóth Dávid, akitől az előzetes esélylatolgatások alapján érmet reméltünk. Az 500 méteres versenyben Dávid a pályabeosztásról döntő előfutamban magabiztosan lett 3., majd az A-Döntőben ugyancsak a 3. helyen végzett a DVTK-s Szabó Dominik és a jászberényi Csibra Gergő mögött, így bronzérmet vehetett át.

A D lányok 500 méteres versenyszámában Timi megnyerte az előfutamát cseh ellenfele és György Mira előtt, míg Rozina magabiztos 2. hellyel biztosította a helyét a negyeddöntőben. A negyeddöntőkből az első 3 és a három futamból egy legjobb 4. juthatott az elődöntőbe. A két lányunk ugyanabba a negyeddöntő futamba került és Rozina nagyon jó versenyzéssel, új egyéni csúccsal megszerezte a 2. helyet, míg Timi 4. lett szintén új egyéni csúccsal. Ez lett a legjobb 4. idő, így Timi is bejutott az elődöntőbe.

Az elődöntőkből az első két hely és a legjobb 3. idő jutott be az A-Döntőbe. Rozina és Timi ismét egy futamba kerültek, ahol a 4. és 5. pozícióból rajtoltak és az erős mezőnyben Rozina a 4., Timi az 5. helyen végzett, amely a B-Döntőt jelentette. A B-Döntőben ugyanez volt a pályabeosztás és a végeredmény is, így 500 méteren végül Rozina a 9., Timi – újra egyéni csúccsal – a 10. helyen végzett.

Az F Fiúk korcsoportjában Dávid 222 méteren könnyedén jutott előfutamából az A-Döntőbe, ahol a négyes pozícióból rajtolva – Szabó Dominik mögött – a 2. helyen végzett, így ezüstérmet akasztottak a nyakába. Az egyes pályáról rajtoló Csibra Gergő a 2. kör elején sajnálatos módon elesett.

A Junior D Lányok utolsó versenyszáma a 777 méter volt, amelyben Timi könnyedén jutott a negyeddöntőbe, itt viszont ismét legjobb kiesőként fejezte be a versenyt (ebben a számban is új egyéni csúccsal) és nem sikerült a legjobb 10-et jelentő elődöntőbe jutnia. Rozina nagyszerű egyéni csúccsal vette az előfutam akadályt, majd 3. helyen végezve negyeddöntőjében az elődöntőbe jutott. Az elődöntőben azonban az 5. pozícióból rajtolva sajnos nem tudott feljebb jönni. így az 5. helyen végzett és a B-Döntőbe került.

A nagyon erős mezőnyben még a C-Döntőben is neves ellenfelek között versenyezve Timi 2. lett, így 777 méteren a 12. helyet szerezte meg. Rozina pedig 3. lett a B-Döntőben és így 8. helyezett a 777 méteres versenyben.

Az aranyéremért pedig ezen a távon csakúgy, mint az előző kettőn, a kategória két legjobbja, a jászberényi Gazsi Noémi és az FTC-s Pásztor Orsi vívott óriási csatát, amelyben harmadszor is Nonó diadalmaskodott kis különbséggel a szorosan mindvégig a nyomában loholó Orsi előtt.

Összetettben Rozina a 10. helyen végzett, míg Timi 13. lett a szezonnyitó versenyükön. Mindketten minden távon megjavították egyéni csúcsaikat, ami biztató a szezon további részére nézve.

Az F Fiúk befejező számában a 333 méteren Dávid ismét magabiztosan jutott az A-Döntőbe előfutamából. A Döntőben a 3. pályáról magabiztosan szerezte meg a bronzérmet az első alkalommal diadalmaskodó jászberényi Csibra Gergő és a 2 arany után ezúttal ezüstöt szerző miskolci Szabó Dominik mögött.

A 3 napos verseny utolsó versenyszáma az E-F lányok és fiúk váltója volt, ahol Dávid a fiú váltók között egy vegyes csapattal indult, amelyben a TDKE-s Igar Péter és a KSI-s Balázs-Pavlokin Barnabás szerepelt. A 4 váltó küzdelmében Dávidéknak sikerült megszerezniük az ezüstérmet.

A Junior F Fiú kategória összetettjében Dávid a 3. helyen végzett, így itt is gazdagodott egy szép csiszolt üveg éremmel.

A nagyon fárasztó verseny hétvége után – amelyen a lányoknak 11 futamot kellett teljesíteniük a 3 távon – élményekkel, egyéni csúcsokkal és érmekkel megrakodva indult haza kis csapatunk Szegedre.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *