Fazekas Marci összetett magyar bajnok

Fazekas Marci összetett magyar bajnok Junior F kategóriában

A budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, 2022. február 11. és 13. között megrendezett Utánpótlás Országos Bajnokság második napján, szombaton kora délután a kisebb korcsoportok (D-E-F) is megkezdték versengésüket.

Szép számú közönség előtt léphettek jégre a legkisebbek, azaz az F korcsoportosok (8-9 évesek), ahol a TKKSE részéről a fiúk között 4 ifjú titán is indult Farkas-Szörényi Ákos, Fazekas Márton és a két 6 éves, még G korcsoportos: Ábrahám Zsombor és Tóth Dávid.

Közülük Fazekas Marci története a legérdekesebb, aki miután az előző szezon utolsó versenyén, a 2021. márciusi Tisza Kupán megszerezte élete első érmét, nagyon elszántan és kitartóan készült a 2021/22-es versenyszezonra egész nyáron és ősszel. Az idénybeli első versenye előtt azonban pozitív lett a Covid tesztje és így nem indulhatott a decemberi Mikulás Kupa versenyen. A felgyógyulása után, a sportolóknak elvégzett, szokásos orvosi vizsgálaton az orvos azt tanácsolta, hogy még egy hónapig ne kezdje újra az edzéseket, így összességében 2 hónap edzés esett ki Marci számára. Alig egy héttel az OB előtt kezdte csak el újra látogatni az edzéseket…

Ezek után mindenkit – még Tutrai Tamás vezetőedzőt is – nagyon meglepett az a gyors és hatékony korcsolyázás, amit Marci bemutatott már az 500 méteres táv első előfutamában is, amelyet magabiztosan, jó idővel nyert meg. Simán vette az akadályokat az A döntőig. Már az előfutamok során elért időeredményekből látszott, hogy valószínűleg két versenyző között dől el az aranyérem sorsa: a szezon eddigi versenyein a korcsoportot „uraló” szegedi, SZKE-s színekben versenyző Konkoly Áron és Marci csatájában. Érdekességképpen, Áron Marci barátja és osztálytársa…

Az 500 méteres A döntő a várakozásoknak megfelelő, hatalmas csatát hozott a két gyorskoris reménység között, amelyet egy lekörözés körüli, gyors helyzetfelismerés döntött el Marci javára. Óriási volt az örömünk!

Ugyanebben a számban Farkas-Szörényi Ákos – első éves F-esként – a dicséretes 4. helyen végzett az A döntőben.

Az F kategória sprint számának számító 2 körös versenyben Marci újra ellenálhatatlanul versenyzett és ismét az ő nyakába akasztották az aranyérmet, Ákos ebben a számban a 8. helyen végzett.

Az utolsó távon, a 333 méteren az elődöntőben Marci sajnos kicsúszott, így a B döntőben indulhatott, ahol rossz rajt miatt kizárták, így ebben a számban a 10. helyen végzett. Ákos nagyszerű versenyzéssel bronzérmes lett az A döntőben, amit Konkoly Áron nyert meg Golda Miklós és Ákos előtt.

Az F kategória szuperdöntőjébe, amit 777 méteren rendeztek Marci és Ákos is bekerült, a futamot végül a pályán Konkoly Áron nyerte Marci és Ákos előtt, de miután lökés miatt Áront kizárták, így Marci lett az összetett győztes, míg Ákos az összetett 4. helyen végzett.

A junior F lányok korcsoportjában minden távon és az összetettben is Gárdián Szonja végzett a 4. helyen, sajnos a mai napon ebben a kategóriában a jászberényi lányok utolérhetetlenek voltak, minden szám minden érmét ők vihették haza. Dobay Jázmin ugyanitt az összetett 5. helyen végzett (távonkénti helyezései 5.,10.,6.). Ebben a számban versenyzett még Ábrahám Kincső (összetett 10. hely) és Hingl Luca (összetett 15. hely), akik szépen helyt álltak a bajnokságon.

A junior E lányok versenyében Vető Rozina és Ábrahám Zselyke képviselte az egyesületünket. Rozina 500 méteren bejutott az A döntőbe, ahol a nagyon jó 4. helyet szerezte meg, míg a legrövidebb – 333 méter – számban megnyerte a B döntőt – Zselyke előtt – és az 5. helyen végzett. Összetettben Rozina 5., míg Zselyke a 7. helyet szerezte meg a 22 fős mezőnyben.

A junior D lányok nagyon erős mezőnyében Fazekas Vera (összetett 13. hely) és Sztanojev Niki (összetett 23. hely) képviselte a TutiKorit.

A junior D fiúk szintén erős korcsoportjában Zemanek Ákos az összetett 8. helyen végzett (1000 méteren A döntös volt, ahol 6. lett, míg 777 méteren megnyerte a B döntőt). Jól helytálltak további versenyzőink, Német Sándor és Szalai Dániel is, előbbi az összetettben 19., míg Dani a 20. helyen zárta a bajnokságot.

A verseny zárásaként megrendezett váltó futamok is izgalmasan alakultak, mert az E-F lányok váltóversenyében a Ábrahám Zselyke, Vető Rozina, Dobay Jázmin összetételű váltónk nagy örömünkre bronzérmet szerzett.

Az eredményhirdetés közben élőben kapcsolták a nagy kivetítőn a pekingi olimpián zajló 500 méteres férfi verseny futamait, ahol Liu Shaoang megszerezte Magyarország és a sportág első egyéni olimpiai aranyérmét, kiváló csattanójaként a sikeresen végigversenyzett 2022. évi Utánpótlás Országos Bajnokságnak.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *