Országos Diákolimpia 2023 Sátoraljaújhely

Tuti Korisok az Országos Diákolimpián – sikerrel!

Ebben az évben olyan dologgal próbálkoztunk, amilyenre a Tuti Kori történetében még nem volt példa, azaz elhatároztuk, hogy első alkalommal részt veszünk az Országos Diákolimpiai Döntőben. Hogy ez miért furcsa és ritka, ahhoz tudni kell, hogy a Diákolimpián a rövidpályás gyorskorcsolyában a távokat short track szabványos pályán és szabályokkal, de hokikorcsolyában kell teljesíteni, azért, hogy az egyéb korcsolyás sportágak (jégkorong, műkorcsolya) versenyzői is eséllyel tudjanak indulni a Diákolimpiai bajnoki érmekért.

A Diákolimpián a versenyzők nem az egyesületi színeiket képviselik, hanem az iskolájukat. A mi esetünkben a versenyzők nagy része a JuGYu-ból vagyis a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolából verbuválódott. A Diákolimpiára készülő versenyzők 3 héttel a verseny előtt elkezdtek csak hokikorival edzeni az algyői jégpályán, hogy a számukra szokatlan korcsolyát megszokják, és gyakorolják a kanyarok vételét.

Ezzel a plusz felkészüléssel utaztunk el Sátoraljaújhelyre, ahol 2023. március 3. és 5. között az Országos Diákolimpiát rendezték. A legkisebbek, azaz az I. korcsoportos gyerekek 1 és 2 körön, a II. kocsoportosok 2 és 3 körön, míg a III. korcsoportosok 3 és 4 körön versenyeztek. Az előfutamok időfutamok voltak, amelyekből a legjobb 12 időt elérő versenyző jutott be a két 6 fős elődöntőbe, ahonnan az első 3-3 helyezett jutott be a Döntőbe.

Az I. korcsoportos fiúknál 2 körön a 27 fős mezőnyben Tóth Dávid a 6., míg Ábrahám Zsombor a 10. legjobb időt futotta, így bekerültek be az elődöntőkbe. A 2 fiú ugyanabba az elődöntő futamba került, ahol Dávid 3. helyezettként bejutott az A-Döntőbe, míg Zsombi egy szerencsétlen esés miatt a 6. helyen végzett. Az A-Döntőben aztán Dávid szintén egy esést követően az 5. helyen végzett.

Az I. korcsoportos lányok 26 fős mezőnyében 2 körön Fehér Anna az időfutamban sajnos elesett, így nem jutott be az elődöntőbe.

A II. korcsoportos lányoknál a 3 körös versenyben a 32 induló közül Tóth Tímea az időfutamok során az 5. legjobb idővel az elődöntőbe került, Ábrahám Kincső (akinek a lábán már egy éve nem volt korcsolya) pedig nagyon jó teljesítménnyel a 14. lett. Az időfutamban elesett és nem jutott tovább a 2023. évi short-track összetett bajnok, Pásztor Orsi. Az elődöntőben Timi magabiztosan versenyezve Kovács Luca mögött 2. lett és a 2. legjobb idővel is került az A-Döntőbe. A Döntőben Timi a 2. pozícióból rajtolva a legjobb rajthelyről induló Kovács Luca mögött tette meg az első másfél kört, amikor is Luca elesett és Timi került az élre és ezt a vezetést György Mira (short track OB-4.) támadásait visszaverve a célig meg is tudta tartani! Ezzel Timi élete első A-Döntőjét futva megnyerte az Országos Diákolimpiát!!!

A III. korcsoportos lányoknál Ábrahám Zselyke indult a 4 körös versenyen, amelyen az időfutamban a 11. helyen végzett és ezzel bekerült az elődöntőbe. Az elődöntőben Zselyke a 6. helyen végzett.

A IV. korcsoportos fiúknál Németh Sándor Domonkos indult, aki az 5 körös időfutamokban az előkelő 5. helyen végzett és így bejutott az elődöntőbe. Az elődöntőben Samó sajnos jó pozícióból elesett és a 6. helyen végzett.

Az első nap ezzel véget is ért, már ami a korcsolyapályát illeti, mert a résztvevőket (versenyzőket, edzőt, szülőket) Fehér Jani és felesége Timi megvendégelte egy isteni finom, nyelv és szájpadlás égető, bográcsos paprikás krumplival. A kissé csípős március elejei estében nagyon jól esett a fáradt csapatnak a fenséges vacsora.

A második napon reggel az I. korcsoportos fiúk 1 körös versenyének időfutamaival kezdődtek a versenyek, ahol Tóth Dávid magabiztosan a 7. idővel, míg Ábrahám Zsombor a 12. legjobb idővel került be az elődöntőkbe. Az elődöntőkben előbb Zsombi következett, aki az 5. helyet szerezte meg futamában.

Dávid pedig a 2. elődöntőben bravúrosan megszerezte az A-Döntőt érő 3. helyet, úgy, hogy az egyenesben kívülről, két ellenfelét előzte egyszerre!

Az A-Döntőbe 3 jégkorongos és 3 short-track-es gyorskoris jutott be, akik közül a hokis debreceni Madura Martin végigfutotta szó szerint az 1 kört és a hosszabb táv után itt is magabiztosan győzött. Dávid a 2 körhöz hasonlóan az 1 körön is 5. lett a döntőben.

Az I. korcsoportos lányoknál Fehér Anna a 9. helyen jutott be az elődöntőbe az időfutamokból. Anna az elődöntőjében pici különbséggel végzett a 4. helyen, így egy hajszállal lemaradt az A-Döntőről.

A II. korcsoportos lányoknál Tóth Tímea az előző napi győzelemmel a tarsolyában állt oda a 2 körös verseny időfutamának a rajtjához és magabiztosan megnyerve futamát, a 4. legjobb idővel jutott az elődöntőbe. Másik résztvevőnk Ábrahám Kincső a 17. helyen végzett. Az elődöntőben Timi rögtön az élre állt és a fradis Pásztor Orsi és a jászberényi Szabó Janka előtt végig vezetve megnyerte az elődöntő futamot és bejutott az A-Döntőbe. A másik elődöntő futamból a tatabányai Kovács Luca, a jászberényi György Mira és a szintén tatabányai Wicha-Illés Emília jutottak be az A-Döntőbe, így ebben a korcsoportban csak rövidpályás gyorskorisok alkották a finálé mezőnyét.

A döntőben aztán Timi a verseny folyamán a leggyengébb rajtjával a 4. helyre sorolt be, majd a második helyen haladó Kovács Luca 2. kör elején történt esése után lett az övé a 3. hely, amelyet a célig meg is őrzött, így a 3 kör aranyérme után a 2 körön bronzérmet akasztottak a nyakába.

A III. korcsoportos lányoknál Ábrahám Zselyke a 3 körös időfutamok során a 10. helyen végzett és így elődöntőzhetett. Az elődöntőben Zselyke a 4. helyen végzett, így éppen csak lemaradt az A-Döntőről.

A IV. korcsoportos fiúknál Németh Sándor Domonkos a 3 körös időfutamokban a 9. helyen végzett és így bejutott az elődöntőbe. Az elődöntőben Samó sajnos elesett és a 6. helyen végzett.

Az egyéni versenyek befejezése után a váltók vették át a főszerepet, amelyek közül számunkra a vegyes váltó volt az érdekes, ahol az I. és II. korcsoportból 2-2 fiú és lány indulhatott. Már maga az indulásunk is tartogatott izgalmakat, ugyanis kis híján meghiúsult. Még pedig azért, mert mi esetünkben kettő I. korcsoportos fiú (Tóth Dávid és Ábrahám Zsombor) és kettő II. korcsoportos lány (Tóth Tímea és Ábrahám Kincső) alkotta a váltót. A versenybíróság szerint mindkét korcsoportot és mindkét nemet le kellett volna fedni 1-1 indulóval, de ez tényleg nem volt ennyire pontosan meghatározva a versenykiírásban, csak annyi, hogy 2-2 fiú és lány az I. és II. korcsoportból, ezért elfogadták csapatvezetőnk, Tutrai Tamás érvelését és rajthoz engedték állni vegyes váltónkat.

Összesen kilenc vegyes váltó indult a 3 időfutamban, ahol minden váltótagnak 2-2 kört kellett – csupán egyszer – teljesítenie. A váltónk nagyszerű futással a 3. legjobb idővel került a 4 fős döntőbe (3 jászberényi váltó mellett), ahol reális esélyt szimatoltunk egy érem megszerzésére. Tóth Timi kezdett nálunk, akinek a feladata a minél nagyobb előny megszerzése volt. Ez sikerült is, a legerősebb jászberényi váltóval (György Mirával a kezdőembereknél) elhúztak a többiektől, Timi a 2. helyen váltotta Ábrahám Kincsőt. Kincső nagyszerűen ment, de a 2. körében egy előzés során a 2. helyért csatázva Szűcs Jankával ütközött és elesett. Szerencsére gyorsan felpattant és még a 3. helyen tudta váltani testvérét Ábrahám Zsombort, a nyakába lihegő 4. helyezett váltó előtt. Zsombi olyan nagyszerűen futott, hogy nemcsak megtartotta a 3. helyet a Kincsőre nagyon feljövő, mögöttünk lévő váltó előtt, hanem szerzett fél kör előnyt a 2 kör alatt. Így váltotta Tóth Dávidot, akinek nem kisebb ellenfele volt, mint a fradis színekben gyorskorizó Balázs Levente. Az idei short-track Junior E magyar bajnoki összetett ezüstérmes ellen kellett megtartania az előnyt Dávidnak, az idei short-track Junior G magyar összetett bajnoknak. Levi robogott, mint a gyorsvonat és a végén nem sokon múlt ugyan, de Dávid bravúrosan behozta a váltót a 3. helyen, 3 és fél évvel idősebb ellenfelével szemben! Ezzel még nem volt vége, mert a 2. helyen befutott jászberényi váltót a Kincső elleni lökés miatt kizárták, így ezüstérmes lett a vegyesváltónk!!!

A 3. versenynapon került sor a legnagyobbak – V. és VI. korcsoportok – versenyére, amelyben Gárdián Zsombor indult. Zsoma az V. korcsoportos fiúk 5 körös versenyében a 2. legjobb időt futotta az időfutamokban, majd az elődöntőben fölényesen megnyerte futamát és bejutott a Döntőbe. A Döntő futamban nagyon szoros küzdelemben lett bronzérmes, úgy, hogy 3 tizedre volt csupán a győztestől.

A 4 körös versenyben szintén a 2. legjobb idővel jutott az elődöntőbe, ahol 2. lett futamában és így ismét készülhetett a Döntőre. A Döntő ezen a távon is rendkívül szoros és kiélezett küzdelmet hozott és teljesen ugyanolyan befutási sorrendet, mint a hosszabb távon. Így Zsoma ismét bronzérmes lett. ezúttal még kisebb különbségre (egy tized) volt a győztestől.

A Tuti Koris versenyzők – igaz iskoláik neve alatt versenyezve – összesen 1 arany, 1 ezüst és 3 bronzérmet szereztek a 2023. évi Országos Diákolimpia Döntőben, a hokikoriban futott rövidpályás gyorskorcsolya versenyben.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *