Liu Shaoang olimpiai aranyérmes

Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren

Nem mindennapi körülmények között, viszontagságokkal teli időszak után sikerült a bravúr Liu Shaoang-nak és olimpiai bajnok lett 500 méteren Pekingben.

A Pekingben végződő legutóbbi olimpiai ciklus a COVID miatt teljesen más volt, mint az eddigiek: sorban maradtak el a világversenyek, amiket megrendeztek azokon is foghíjas volt a mezőny, így nem lehetett pontos képet alkotni arról, hogy hogyan is állnak a mieink a világ élmezőnyéhez képest. Évek óta az olimpia volt az első igazi szintmérő, ahol tényleg mindenki ott akart lenni…

Ádó pedig az utolső pillanatban, az olimpiára indulás hetében lett COVID-os, ami miatt még a szereplése is kétségessé vált. Szerencsére tünetmentes volt, tovább tudott készülni és végül megkapta a zöld jelzést a Pekingbe utazáshoz (amihez 5 db negatív tesztet kellett produkálnia). Azért még izgulnunk kellett, hogy nem érkezik-e túl későn, lesz-e elég ideje az átállásra, milyen formában lesz egyáltalán?

Habár az 1000 méter selejtezőjében még nem volt minden kétséget kizáróan meggyőző a teljesítménye, de a vegyes váltó két futamában már érződött, hogy minden rendben van és a bronzérem lett ennek a jutalma.

Aztán 1000 méteren döntőbe jutott és Liu Shaolin Sándor emlékezetes kizárása után a bronzérmet szerezte meg, majd 1500-on is ő lett a legjobb magyar a döntőben a 4. helyével, nem sokkal lemaradva a dobogóról.

Ezután jött a nem túl sikeres pénteki nap, amikor az 500-as előfutamban nem ért el túl jó időt és a címvédő férfi váltó nem jutott be a döntőbe.

Innen kellett felállni két nap alatt, ráadásul úgy, hogy az előző két negyeddöntőben látta testvérét és Krueger John-Henryt is kiesni. De egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy már csak ő maradt, sőt, talán még doppingolta is az, hogy neki kell helytállnia, s imponáló magabiztossággal nyerte saját negyed- és elődöntőjét is.

Az ország utánpótlás versenyzői a TutiKorisokkal együtt ezen a napon éppen a Gyakorló Csarnokban voltak, ahol a junior magyar bajnokság utolsó napja és az összetett eredményhirdetés zajlott. Amikor az 500-as futamok jöttek Pekingben, megszakították az eredményhirdetést, hogy mindenki a nagy kivetítőn követhesse a futamokat és szurkolhasson a példaképeknek.

A döntőben pedig Ádó történelmet írt, hiszen ő az első olyan sportoló, aki magyar színekben egyéni olimpiai bajnok lett téli olimpián és ő az első kétszeres bajnokunk is a téli játékokon, ráadásul egyedül neki van négy érme is honfitársaink közül.

Tegyük hozzá rögtön azt is, hogy ő volt az egyetlen, aki Pekingben mindhárom egyéni számban a döntőbe tudott jutni, amivel – ha rendeznének ilyet az olimpián – símán megnyerte volna az összetettet is…

Comments are closed.